Blog

Hogyan rendezd be az otthonod skandináv stílusban?

Ibenhome
2022.04.19 21:06
Hogyan rendezd be az otthonod skandináv stílusban?

Mivel a skandináv stílus egyszerre egyszerű és átgondolt, közel sem olyan megfoghatatlan, mint amilyennek látszik. Rengeteg módja van annak, hogy inspirációt merítsünk a tervezési stílusból, még akkor is, ha nem egy hosszú, sötét télre készülünk.

Az északi stílus egyaránt merítkezik a modern és középkori dizájnból, ennek hála nem kell letennünk a voksunkat az egyik, vagy másik stílus mellett. Megengedi annak a szabadságát, hogy bátran válogassunk több különböző stílusú elem közül. Ha ezeket a darabokat jól összeválogatjuk, bizonyára ízléses és egyben hangulatos teret sikerül kialakítanunk.

Nagy hangsúlyt kap a minőség a mennyiséggel szemben. Mivel kevesebb darabra van szükségünk, így megengedhetjük magunknak, hogy látványosabb darabokra költsünk. A kevesebb, néha több elve abszolút releváns, ha a skandináv stílusra gondolunk.

A világítás és a fényekkel való játék egy sarkalatos pont, ha északi stílusban szeretnénk berendezni otthonunkat. A skandináv országokban a napfény hiánya miatt a házak óriás ablakokkal felszereltek, a falak pedig világos, többnyire fehér színűek. Fontos, hogy minél több fény áramoljon be a belső terekbe. Egy helyiségben számos különböző formájú és méretű lámpával találkozhatunk. A lámpák mellett a gyertyák is hangsúlyos szerepet kapnak. Mint mindig, a gyertyák és a lámpák tekintetében is az egyszerűség a nyerő.

A mai felgyorsult világunkban jó érzés a nap végén elvonulni az otthonunk kedvenc szegletébe, meggyújtani egy gyertyát és elmélkedni a nap eseményein. A gyertyafény meghitt hangulatot teremt, megnyugtat és segít ellazulni.

 

A skandináv stílus tipikus jellemzői:

 

  • világos és szellős terek,
  • a világos színek dominanciája (fehértől a krém- és pasztell vagy kék színeken át egészen a szürkéig),
  • természetes anyagok (főleg a fa az összes árnyalatában és mintázatában),
  • fények és a világítás fontossága,
  • dizájnos darabok és antikváriumban vagy bazárban található elemek kombinációja,
  • többféle textil kiegészítő (párnák, takarók vagy plédek).

Nem szabad elfeledkeznünk más természetes anyagokról sem, amelyek kétségtelenül a skandináv stílusú belső térhez tartoznak. A fém, az üveg vagy a – mondjuk a népszerű márvány – gyakran a dekorációk vagy kiegészítő bútorok része, például a dohányzóasztaloké, konzolasztaloké vagy vitrineké. Nem hiányozhatnak a természetes textíliák sem, mint például a len, a pamut, a gyapjú vagy a bőr.

 

Összefoglalva, tehát…

… a világos színekből sosem elég!

-Bátran használd a fekete és a fehér kombinációját!

-Vegyítsd a modern kiegészítőket a régi darabokkal!

-Vidd be a belső terekbe a természetes anyagokat!

-Ne feledkezz meg a minőségi világítás fontosságáról sem!