Blog

Tudtad, hogy a Dánok a legboldogabbak Európában? Hygge – a dán életérzés

Ibenhome
2022.06.01 10:41
Tudtad, hogy a Dánok a legboldogabbak Európában? Hygge – a dán életérzés

Nemrégiben elkezdtem olvasni a híres boldogságkutató Meik Wiking könyvét, melyben magát a BOLDOGSÁGOT kutatja.

A dánoknál létezik egy pontosan nem lefordítható kifejezés, mely a boldogságuk receptjének egyik hozzávalója, ez pedig nem más, mint a hygge. A hygge az a dán életérzés, amely magáról a hangulatról szól, arról, hogy együtt vagyunk a szeretteinkkel. Biztonságban vagyunk, védve a külvilág ártalmaitól, ott, ahol elengedhetjük magunkat.

Tudtad, hogy a dán a legboldogabb nemzet Európában?

Amikor a dánokat megkérdezik arról, hogy mely dolgok köthetőek leginkább a hyggéhez 85 százalékuk megemlíti a gyertyákat. A hyggét sok féleképpen fordították, de talán a legmeghatározóbb kifejezés mégis ez: kakaót inni gyertyafénynél.

Minden dán állampolgár évente körülbelül 6 kg gyertyát éget el. Sehol máshol Európában nem használnak ennyi gyertyát, mint ebben az északi országban. Az őszi és a téli hónapokban majdnem mindennap gyújtanak gyertyát.

A dánok 28%-a azt vallja, hogy mindennap éget gyertyát. A kutatásban résztvevők 31%-a azt nyilatkozta, hogy egyszerre több gyertyát is meggyújtanak.

Képzeljétek az őszi és téli hónapokban én is szinte minden este meggyújtok egy gyertyát, de imádom nyáron is a hangulatát. Mióta vannak Ibenhome gyertyáink azt vettem észre, hogy többször támad kedvem gyertyát gyújtani. Mivel manapság már este is nagyon jó a kinti hőmérséklet egyre gyakrabban „teraszozunk”. A „teraszozásunk” elengedhetetlen kellékei pedig az Ibenhome gyertyák.

Neked mit ad/jelképez a gyertyagyújtás?

Szerinted nekünk magyaroknak van a hyggehez hasonló életérzésünk?